Scandalul dintre Ministerului Tineretului și Sportului și Federația Română de Rugby pe noua arenă Arcul de Triumf continuă. Deși terenul este din 1914 al celor care practică sportul cu balonul oval, miniștrii Ionuț Stroe și Carol Novak, precedesorul și actualul, vor să naționalizeze „stadionul de la șosea”, așa cum este el cunoscut din cele mai vechi timpuri.
Dacă noi ne chinuim să avem un stadion dedicat rugby-ului, vecinii maghiari ne-au luat-o înainte. Și nu de azi, de ieri, ci din 2019.
Până să vedem asta, să observăm că terenul pe care s-a jucat rugby în România a fost în proprietatea FR de Rugby, care a încercat să-l modernizeze înainte de acțiune guvernamentală pentru Euro 2020. ProSport a scris ieri despre acest subiect.
Mai bine de 2,5 milioane de euro au fost cheltuite de federația de profil îninte să-l predea Companiei Naționale de Investiții. După ce e gata, MTS stă la pândă să-l preia ea și să lase rugby-ul cu buza umflată.
Se poate observa cu ușurință că pe absolut toate documentele, mai ales notele de fundamentare care stau la baza emiterii Hotărârilor de Guvern anterioare perioadei de construcție pentru Euro 2020, este stipulat că noua arena are drept principal scop practicarea jocului de rugby.
Continuă polemica la stadionul Arcul de Triumf! Federația Română de Rugby acuză MTS că vrea să naționalizeze arena bucureșteană
Astfel, Hotărârile de Guvern, Planurile Urbanistice Zonale, devizele, autorizațiile de construcție, etc. sunt destinate unui scop clar: Stadion Național de Rugby.
Nu se poate arunca la gunoi istoria de 108 ani a stadionului, funcționarii din minister nu pot fi peste Regele Carol și peste primarul Grigore Gheorghe Cantacuzino, cei care au dat acest stadion către rugby Alin Petrache, președinte FR Rugby
Legea Sportului din Ungaria pe care ministrul Carol Eduard Novak dorește să o utilizeze în România ca exemplu de bune practici, prevede dezvoltarea infrastructurii sportive prin acordarea dreptului de folosință gratuită federațiilor sportive naționale și nu prevedea centralizarea bazelor sportive în sistem neocomunist de către ministerul sporturilor din Ungaria.
Cel mai recent exemplu este inaugurarea la Budapesta a unui stadion modern, dedicat rugbyului, care este situat în parcul Kincsem. O oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea sportului cu balonul oval, a sportului ungar, salutată și de către forul mondial, World Rugby.
Primul stadion dedicat rugby-ului din Ungaria și-a deschis oficial porțile în octombrie 2019, demonstrând cât de departe a ajuns sportul în această țară de la umilele sale începuturi exact acum o jumătate de secol.
Deși clubul englez Rosslyn Park și o echipă formată din studenți ai Universității Oxford / Cambridge jucaseră acolo imediat înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, primul meci recunoscut cu echipe maghiare a venit în mai 1969 când un Árpádföld XV, reprezentând unul dintre 16 raioane ale Budapestei, a învins elevii Școlii Gimnaziale Vörösmarty, 25-21.
Rugby-ul a fost introdus în Ungaria de un diplomat de pe lângă Ambasada Italiei la Budapesta, Carlo Passalaqua. Creditat pe scară largă ca fondator al rugby-ului maghiar, Passalaqua a făcut cunoștință cu József Cziráki, profesor la Vörösmarty, în primăvara anului 1969, iar cursuri speciale de rugby au fost organizate acolo și în alte locuri din oraș.
Sportul cu balonul oval concurezează cu „cele trei mari” discipline de echipă din Ungaria: fotbal, handbal și polo pe apă. Nu la performanțe, ci mai ales pentru finanțare. Sprijinul guvernului și sprijinul de la Ministerul Sportului au fost suficiente pentru a permite stadionului național de rugby de 3.000 de locuri să se construiască.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER